duminică, 8 noiembrie 2009

FELUL DE VIATA AL VECHILOR EGIPTENI

Felul de viata al vechilor egipteni oglindeste impartirea societatii in clase.Viata aristocratiei, stapana de pamanturi si sclavi, era cu totul deosebita de a taranilor, mestesugarilor si a sclavilor.
Aristocratii traiau in lux.Cand nu plecau in razboaie se ocupau cu vanatoarea si pescuitul.Participau la slujbele religioase.Erau imbracati in haine scumpe si impodobiti cu bijuterii (atat femeile cat si barbatii). Numai ei aveau cai si formau armata de elita a Egiptului.
Organizau ospete cu programe artistice bogate, recitari de imnuri, povestiri si legende, dansuri si cantece (din harpa sau flaut).Aristocratele egiptene erau socotite cele mai elegante femei din acel timp.Aveau rochii lungi, din stofe fine, isi ondulau parul sau purtau peruci, isi vopseau unghiile si pleoapele, foloseau parfumuri si uleiuri, mergeau insotite de sclavi, caini sau maimute dresate.
Faraonul era incoronat cu mare pompa, primea sceptrul si biciul - semnele puterii - si coroana. Astfel devenea stapanul unic al tarii, cel care primea ordinele zeilor si le transmitea supusilor.El traia intr-un palat mare si luxos impodobit.La ceremonii statea pe un tron lucrat din lemn scump, incrustat cu aur, fildes si pietre pretioase si era imbracat in haine de stofa scumpa, impodobit cu bratari, cercei si inele.Oficia slujbele religioase, cu mare fast, in temple uriase.In fata lui, toti supusii, chiar si dregatorii se prosternau.
Preotii egipteni, puternici si temuti, erau imbracati in alb si aveau capul si barba rase.Marii dregatori si negustorii bogati aveau slugi, paznici, scribi. Calatoreau in tinuturi indepartate, de unde aduceau mai ales lucruri scumpe, obiecte de lux si animale care nu se gaseau in Egipt (struti, caini d vanatoare, maimute).
Taranii si mestesugarii egipteni puratu pe umerii lor povara muncilor grele si a razboaielor indelungate. Erau imbracati simplu, se hraneau putin ( legume, paine, bere) si locuiau in case mici, facute din caramizi de pamant amestecat cu paie tocate si arse la soare.
Scalvii, indeosebi cei care lucrau la construirea templelor si mormintelor, aveau situatia cea mai grea. Munceau dezbracati sub soarele arzator, sub amneintarea biciului si prost hraniti.Ei se ridicau la lupta impreuna cu taranii si mestesugarii.
Egiptenii vechi, se inchinau la mai multi zei, erau politeisti.
Cei mai importanti zei erau: Osiris, zeul fertilitatii (care a devenit si zeu al mortilor) si sotia sa Isis. Nilul, soarele erau zeificate.Potrivit credintei in nemurire, dupa moarte, trupul omului trebuia pastrat, caci sufletul se ridica la cer si, dupa judecata lui Osiris, se reintorcea in trup sau in statuia reprezentand pe mort si astfel traia in vesnicie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu