duminică, 1 noiembrie 2009

Asezare.Cnducatori si moduri de aparare.Razboaie







Cu mii de ani in urma,triburile din valea Nlului s-au unit formand doua state:Egiptul de Sus (pe valea de mijoc a Niului)si Egiptul de jos (in Delta).Dupa traditie,Menes ar fi unit Egiptul de Sus cu cel de Jos proclamandu-se faraon.
Unirea celor doua state era necesara pentru a se organiza mai bine marile lucrari agricole, constructiilemonumentale si pentru a se tine piept atacurilor triburilor si statelor straine.Statul egiptean era un stat sclavagist,fiind condus de stapanii de pamanturi si de sclavi. In fruntea statului se afla faraonul (cel din casa mare).Acesta avea putere nelimitata asupra supusilor si conducea dupa vointa sa.El era ajutat la conducere de preoti, militari, functionari, scribi.
Pe la jumatatea mileniului al III-lea i.e.n., Egiptul a cunoscut o epoca de mare inflorire.Capitala statului Memfis a devenit un oras impunator, impodobit cu constructii,temple,palate si gradini marete.
Pentru apararea si intarirea puterii faraonului si a clasei conducatoare a fost organizata si marita armata, iar religia a capatat o importanta deosebita.Cu ajutorul lor erau inabusite murmurele (cum spun documentele vremii) si razvratite asupritilor.Granitele statului au fost largite spre sud si nord-est, unde se gaseau aur si arama.
Regatul egiptean a atins culmea puterii, devenind un adevarat imperiu, in timpul faraonilor cuceritori Tutmes al III-lea (sec. al XV i.e.n.)si Ramses al II-lea (sec.al XIII-lea i.e.n.).Capitala a fost mutata la Teba (unde sant astazi locatiile Luxor si Karnak).Dupa ce au asigurat linistea interna si au organizat armata, inzastrand-o cu arme noi ( sabii, lanci lungi si care de lupta ), acesti faraoni au inteprins mari si sangeroase expeditii in Palestina, Fenicia si Siria,ajungand la izvoarele eufratului. Cucerind aceste tari le-au supus la biruri grele, le-au jefuit fara mila si au dus multi prizonieri in Egipt, transformandu-i in sclavi.
Razboaiele, rascoalele interne si dezbinarile dintre faraoni si preotime au slabit statul, care a intrat intr-o lunga perioada de decadere. El si-a pierdut independenta (525i.e.n.) fiind pe rand cucerit de alte state sclavagiste.
Ramses al II-lea .
Statuie colosala din templul de la Luxor(Teba).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu